Kleuterschool zonder speelgoed

Vandaag hebben we meer dan zes uur gehobbeld over heerlijke Moldavische wegen vol gaten en kuilen. Eerst twee uur naar het Lokale Ministry Team van OM in het noorden van Moldavië en daarna nog ruim een half uur met twee van onze collega’s naar onze uiteindelijke bestemming, een kleuterschool in een vrij afgelegen dorpje. Ruben was hier afgelopen zomer met een Nederlandse groep een dag langs geweest toen hij op outreach was en de kerk van deze groep had nu geld over gemaakt om speelgoed te kopen voor deze kleuterschool (kinderen in de leeftijd van 3 – 6 jaar). Hun was namelijk ter ore gekomen dat ze helemaal geen speelgoed hebben/hadden om mee te spelen. In onze ogen onvoorstelbaar, een kleuterschool (waar de kinderen tot 17.00 verblijven zodat de ouders kunnen werken) zonder speelgoed, maar hier komt het vaker voor. Zo hield een andere collega een speelgoedinzameling onder de OM-moeders omdat haar dochter naar een kinderdagverblijf gaat zonder speelgoed.. dan denk je, hoe houden ze de kinderen dan de hele dag bezig? Maar goed, we dwalen af..

Eenmaal aangekomen was mijn eerste gedachte “nou, dit ziet er toch prima uit hierzo?”. Het gebouw zat netjes in de verf en de tuin was goed onderhouden. Dat zien we hier vaak anders dus ik dacht, hebben we nu zo’n eind gereden voor een prima kleuterschool? Maar eenmaal binnen -waar de verf ook nog steeds gewoon op de muur zat in plaats van reeds afgebladderd wat we ook vaak zien- zagen we een leuk kleuterschooltje met tafeltjes, stoeltjes en wat potloden, maar daar hield het dan wel mee op. Ergens in een kast lagen nog een paar knuffels en de juffen hadden van papier kubussen/blokken gemaakt zodat de kinderen toch ergens mee konden ‘bouwen’, maar veel was het niet. De kinderen waren aan het buitenspelen toen wij aankwamen, maar al snel kwamen ze binnen en mocht het speelgoed uitgepakt worden. Ze waren er helemaal van onder de indruk.. De jongens doken meteen op de treinbaan van duplo die we gekocht hadden en de meiden op het keukentje met serviesje. Niet alleen leuk dat ze vanaf nu veel (verschillende) dingen hebben om mee te spelen, maar ook goed voor hun ontwikkeling. Het viel ons beiden op dat Raisa Joy beter om wist te gaan/te bouwen met de duplo blokjes dan de jongens van 4/5 jaar… Dat zegt wel genoeg. We lieten een paar hele dankbare leidsters en kinderen achter en vertrokken weer hobbel de bobbel naar het dorpje waar onze collega’s wonen en bezig zijn met church planting. Na een heerlijke lunch die we buiten op konden eten omdat het zo’n 20 graden was! gingen we weer op weg naar Chisinau. Daar kwamen we precies op tijd aan om de jongens uit school te halen.

Ik moet zeggen, eenmaal thuis waren we wel brak en uitgehobbeld :). Maar we hebben ook echt genoten. Niet alleen van het brengen van het speelgoed maar ook van het rijden in de middle of know-where, met prachtig uitzicht en heerlijk zonnetje! Leuk, zo’n dagje even wat anders tussendoor. Jammer dat jullie niet even om het hoekje mee konden kijken :).