Een dag uit het leven van Ruben

Waarschijnlijk heeft niet iedereen een beeld van ons dagelijks leven, dus daarom deze keer een berichtje op de website over een normale werkdag van Ruben. Over het algemeen werkt hij op kantoor en heeft hij ‘normale’ dagen van 09.00-17.00 uur. Hiernaast zijn er altijd uitstapjes naar projecten, dorpen en outreaches.

Vrijdag 6 oktober

07.45 Tijd om de jongens naar school te brengen! Nette kleren aan, schooltas mee en in de auto. Vanwege de hoogteverschillen kunnen we de jongens helaas niet op de fiets naar school brengen..

08.05 Omkleden, fietshelm op, Endemundo aan en mountainbike van slot. Het is ongeveer 35 minuten fietsen naar het kantoorgebouw van OM waar ik werk. Dit fietsen is heel anders dan in Nederland. Geen fietspaden, constant gaten in de weg ontwijken en intussen proberen de straathonden van me af te houden. Er zitten een paar lange beklimmingen tussen, waardoor na aankomst een douche wel gewenst is :). Gelukkig zijn er douches in het gebouw, want er slapen regelmatig gasten. Al met al ben ik, heel Nederlands, vijf minuten voor negen, op mijn plek!

09.00 De dag beginnen we meestal met een kort overleg en gebed op onze afdeling, de Relief & Development department.

09.15 Ik doe m’n laptop aan, check of internet het wel/niet doet (sowieso valt het zo’n drie keer per dag aan) en lees en beantwoord mijn mails.

10.00 Vanochtend heb ik afgesproken met een andere Nederlander die al twintig jaar in Moldavië woont. Hij runt samen met zijn vrouw een kinderdag- en ouderencentrum in een dorpje. Het leek me goed om eens nader kennis te maken zodat we misschien in de toekomst kunnen samenwerken. Onder het genot van onze laatste stroopwafels en natuurlijk twee bakjes koffie spreken we over het werk van OM en zijn organisatie. Leuk om kennis te maken en wie weet komt er iets moois uit voort.

11.30 Afgelopen zomer zijn er veel outreaches en kampen georganiseerd door OM. Omdat ik ook parttime op Financiën werk, loop ik alle financiën van afgelopen zomer na en controleer ik de in- en uitgaven ten opzichte van het budget. Dit voeg ik dan samen met de foto’s en verhalen die mijn collega’s de afgelopen tijd gemaakt hebben en dit stuur ik dan naar partner-organisaties die deze projecten steunen. Ik ben als het ware een brug tussen OM Moldavië en buitenlandse NGO’s.

13.00 Lunch time! Waar mijn collega’s hele warme maaltijden opwarmen in de keuken, haal ik mijn broodtrommel tevoorschijn. Iedereen vindt het altijd zielig dat wij Nederlanders alleen brood eten tussen de middag haha :). De middagpauze is altijd erg goed voor mijn Roemeens, omdat alle gesprekken in rap tempo plaatsvinden in het Roemeens.

13.35 Na de pauze ga ik weer verder met mijn mails. Ik krijg bijvoorbeeld een mail dat er geld binnen is gekomen voor verschillende projecten. Zo is er bijvoorbeeld geld binnengekomen voor 1000 stuks winterjassen/schoenen. Hier word ik blij van, 1000 kinderen die we kunnen helpen met warme winterkleding! Dit project start ik op door een projectkader op te zetten, leuk!

14.50 Deze middag heb ik met een van de leiders van OM Moldavië afgesproken om de financiën voor drie aankomende projecten te bespreken. Over waar we komende winter brandhout- en voedselpakketten gaan uitdelen, een idee over een winteroutreach en het budget voor een discipelschapstrainingsprogramma. Ook hebben we een brainstorm over het verder opzetten van community development in arme dorpen. Allemaal werk achter de schermen, ik vind het zeer leuk om hierover na te denken.

17.10 Tijd om op te ruimen, weer een dag voorbij. Fietskleren weer aan en fietshelm weer op. De terugweg is altijd sneller, want dan zijn er ook stukken bergafwaarts. M’n remmen krijgen heel wat te voorduren! Gelukkig weinig straathonden deze keer en rond kwart voor zes word ik thuis opgewacht door drie enthousiaste kinderen die heel blij zijn dat hun papa weer thuis is. Lekker weekend!