Boy's Camp

In maart organiseerde OM een weekend voor jongens uit kwetsbare gezinnen. Zo rond de 40 jongens kwamen vanuit de dorpjes naar de hoofdstad voor dit Boy’s Camp waar we met z’n allen een bijzondere tijd hadden. In bepaalde delen van Moldavië wordt er alleen Russisch gesproken, dus de small groups werden ingedeeld naar taal: Roemeens of Russisch sprekend. Wat handig dat wij al Russisch spreken, dat komt ons nu vaak goed van pas.

Ik zat in een groep met Russisch sprekende jongens van rond de 13 jaar. Veel van hen komen uit een gebroken gezin, wat een verhalen hoorden we... De meesten van hen komen dagelijks bij een van de Day Centre’s van OM. Hier kunnen ze na schooltijd terecht voor een luisterend oor, een warme maaltijd en huiswerkbegeleiding. Tijdens het Boy’s Camp werden er spellen gedaan, was er lekker en voedzaam eten maar was er ook tijd voor onderwijs & voorlichting.

Bijvoorbeeld een sessie over wat drankgebruik en roken met je doet. Deze sessie werd gegeven door een arts, omdat er in veel gezinnen veel gedronken en gerookt wordt. Het is hier op het platteland heel normaal om hier op jonge leeftijd mee te beginnen. Ook hadden we het over pesten, hun opgroeien in armoede en de gevolgen hiervan. Deze jongens hangen allemaal veel op straat rond omdat de sfeer thuis slecht is. Veel ouders zijn verslaafd en daardoor (verbaal) agressief. De jongens vertelden dat ze vanuit verveling hele gevaarlijke spellen spelen, die steeds extremer worden (vlak voor snel rijdende auto’s langsrennen, van het dak van een flat springen…). Wat ik van ze hoorde was dat hun leven zwaar en moeilijk is, en dat ze weinig in contact komen met positieve mensen. Vanuit huis of school horen ze niet dat ze geliefd en waardevol zijn. Integendeel, er wordt veel tegen ze geschreeuwd. Daarom was het mooi dat we tijdens dit weekend een brok positiviteit in hun leven konden brengen en dat ze op deze manier een stuk van Gods liefde mochten ervaren. Een weekend dat ze niet snel zullen vergeten!